Architecten aan het woord

Eden District is ontworpen door twee architectenbureau's, ArchitectuurMAKEN uit Rotterdam en Arons en Gelauff uit Amsterdam. De mix van hun werk- en ontwerpstijlen maken Eden District extra bijzonder.

“Robuuste waterfront architectuur met een comfortabele binnenkant. De zon zien ondergaan in de Maas, dat geeft een onwerkelijk ruimtelijk gevoel.” 

– Nina Aalbers

Architectuur MAKEN

ArchitectuurMAKEN opgericht door Nina Aalbers en haar vriend Ferry in ’t Veld. Hun missie? Een toekomst zonder bouwafval. Het initiatief om Eden District op te trekken met (gedeeltelijk) gerecyclede bakstenen komt dan ook van hun. Daarnaast tekenden ze de ontwerpen van het appartementengebouw aan de Lloydkade, in deelplan Riverside, en de stadswoningen in The Gardens aan Loods Bali.

“Voordat we ons zelfontworpen huis betrokken, woonden we drie jaar aan de Lloydpier. We hebben zelf ervaren hoe bijzonder het is. Dat je vrij zicht hebt op het water én op de stad. Dat de luchten telkens wisselen. Dat er volop daglicht is. Maar we zijn ook vaak genoeg van de fiets gewaaid. En wat we misten was een comfortabel, beschut plekje. En groen!

De buitenruimten aan de Lloydkade hebben we daarom iets in het gebouw geplaatst. Zodat de wind er niet makkelijk bij kan. Wat ook beschutting geeft tegen de zon tijdens warme zomerdagen. De heetste stralen worden zo geweerd. In de overige drie seizoenen, als de warmte juist weer welkom is, dringt de laagstaande zon door tot diep in de woningen.

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt bij al onze ontwerpen. De overvloed aan wind en zon op de Lloydpier hebben we dankbaar geïntegreerd in ons ontwerp. Maar duurzaamheid gaat verder dan opwekken van energie. Voor ons telt ook de intrinsieke duurzaamheid: dat mensen elkaar ontmoeten. In het voorbijgaan, of als er meer tijd is, in het groen van de binnentuin. In de luwte van de soms anonieme stad.“
- Nina Aalbers

Image
“Het ontwerp komt van binnenuit. Vanuit de beleving van de bewoner.”

– Floor Arons

Image

Arons & Gelauff

Floor Arons vormt met Arnoud Gelauff al sinds 1996 het Amsterdamse bureau Arons en Gelauff. Hun huidige expertise bouwden ze in de afgelopen 22 jaar op. Hun motto? Woonkwaliteit gaat voor al het andere. En dát ervaar je in de zonnige, brede appartementen aan de Schiehaven en de stadswoningen in The Gardens aan Loods Borneo.

“De Lloydpier had een wat saaie uitstraling. Wij vonden dat er wel ruimte was voor een stoer en vrolijk gebouw. Het is voor ons een voorbeeld van hoe je als architect individuele woonwensen kan samenbrengen in een ontwerp dat past in de stad. Dat schept voor Eden District een heel bijzonder woonklimaat. De meeste appartementen zijn niet in de diepte maar in de breedte van het gebouw gelegd, waardoor je optimaal op het uitzicht woont.

Dat de menselijke maat in ons ontwerp centraal staat, ervaar je aan de groene binnentuin, waar je elkaar gemakkelijk ontmoet. Voor de Town Houses tekenden we een flexibel huis, waar je op de eerste twee lagen kunt wonen, koken en werken, net zoals je het zelf wilt. Op de eerste verdieping komt het Maasraam, geïnspireerd op de baywindows in San Francisco, waardoor je altijd het water van de Maas kunt zien. Veel voordeuren grenzen aan de straat. Vaak voorzien van een trapje of entreeterras. Dat maakt een praatje met de buren vanzelfsprekend.”
- Floor Arons