BLOG | VILLA'S IN DE LUCHT

“Het leek ons mooi om de penthouses dit keer geen onderdeel te laten zijn van het gebouw”, vertelt Floor Arons van Arons en Gelauff Architecten. “De drie penthouses die we gemaakt hebben voor Eden District zijn eigenlijk villa’s in de lucht."

“Het klassieke idee van een gebouw bestaande uit drie delen, waarbij de penthouses het dak vormen, wilden wij een keer vrij interpreteren. Het resultaat is een toplaag die door een afwijkend gevelmateriaal losstaat van de appartementen eronder en drie penthouses die heel duidelijk verschillen in grootte en vorm.”

Image

 

Fantastisch uitzicht

Het project is al in aanbouw, maar de aannemer is op dit moment nog bezig met de ruwbouw, gaat Arons verder.

“In principe ligt het idee voor de penthouses vast, maar dit kan, mits een koper zich tijdig meldt, nog worden afgestemd op persoonlijke woonwensen. Er is extra ruimte om de leidingen te verslepen. Het grootste penthouse is ruim 360 vierkante meter groot met drie buitenruimten waarvan één een groot dakterras van zo’n 50 vierkante meter op het zuiden. Het was voor ons belangrijk het prachtige uitzicht op de Maas en op het centrum van Rotterdam optimaal te benutten. De living heeft dit uitzicht daarom naar beide kanten.”

 

Image

 

In de hoogte

Bij een groot huis met standaard verdiepingen wordt de ruimte al heel snel plat, aldus Arons. “Voor het luxe gevoel hebben we in de penthouses voor verschillende hoogten gekozen. Deels is het plafond maar liefst 3,5 meter hoog. Ook hebben we het dak bekleed met (gerecyclede) koperen platen. Het koper is een edelmetaal en zorgt voor een luxe uitstraling en heeft een goudkleur zodat het dak opvalt en echt gezien wordt. Bovendien blijft het koper goed naarmate de tijd verstrijkt. Het wordt mooi oud, roest niet en brokkelt niet af, zoals een goedkope kunststof op den duur wel zou doen. De penthouses liggen niet te hoog, op de achtste verdieping, zodat je gewoon kunt zien wie er beneden loopt en welke boten langsvaren op de Maas. Daarmee onderscheiden we ons van andere penthouses in Rotterdam die gauw erg hoog zijn.”

 

Image

 “Wat ook leuk is om te vertellen, is dat een speciale baksteen is ontwikkeld voor het gebouw”, vertelt Arons. “Samen met de aannemer en een steenfabriek uit Limburg is er van klei en gerecycled materiaal bakstenen gemaakt. De exacte samenstelling weet ik ook niet, dat is het geheim van de smid! Ook op andere manieren hebben we duurzaamheid in de plannen verwerkt. Zo liggen er pv-panelen op het dak, het Powernest aan de Maas combineert zon en wind als energiebron en een innovatief warmte-koude-opslagsysteem maakt het mogelijk om het warmteoverschot tijdens warme dagen te benutten voor de warmtebehoefte tijdens koude dagen. En andersom. Heel duurzaam dus.”

Rotterdam

De ligging van Eden District is uniek, besluit Arons. “Samen met het jonge, Rotterdamse bureau ArchitectuurMAKEN hebben we aan de Maas een supertof plan gemaakt. De mix van stadswoningen, een- en tweelaagse appartementen in diverse grootten en natuurlijk onze drie unieke penthouses op de achtste verdieping maken het ontwerp extra boeiend. Deze mix van gezinswoningen tot aan villapenthouses zorgen bovendien voor een leuke mengeling van bewoners, zoals dat past in een grote stad. Het resultaat is dan ook een dynamische en unieke woonplek, voor jong en oud.”

 

 

BEKIJK HET EXCLUSIEVE PENTHOUSE